Triage in de huisartsenpraktijk:
Wat is triage?
Triage in de huisartsenpraktijk: wat is triage? Wanneer u onze praktijk belt , krijgt u een van de praktijkassistenten aan de telefoon. Zij vraagt u naar de reden dat u belt en stelt een aantal vragen om uw hulpvraag precies duidelijk te krijgen. Dat heet triage. Uiteraard doen de praktijkassistenten alles in samenspraak en overleg met de huisarts. Ook heeft de assistente net zoals de huisarts een beroepsgeheim. Triage zorgt er voor dat u als patiënt de juiste zorg krijgt, op het juiste moment en bij de juiste hulpverlener. Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen zal de praktijkassistente u een aantal vragen stellen en kan zij u een voorstel doen. Er zijn verschillende mogelijkheden:
• De assistente overlegt direct met de huisarts indien er sprake is van een levensbedreigende situatie.
• De assistente maakt een afspraak voor het spreekuur bij de huisarts, de praktijkondersteuner of bij de assistente zelf.
• De assistente geeft u een advies. Deze adviezen zijn gebaseerd op zorgvuldig opgestelde protocollen.
• De assistente zal uw vraag voorleggen aan de huisarts. U wordt gevraagd terug te bellen of u wordt teruggebeld.
• De assistente maakt een afspraak voor een visite.
Wanneer de assistente u een afspraak geeft, is afhankelijk van de spoedeisendheid van u klacht. Als het nodig is kunt u natuurlijk altijd dezelfde dag bij ons terecht, maar misschien niet altijd bij uw eigen huisarts. Indien de afspraak niet urgent is, zal de praktijkassistente u soms het voorstel doen later in de week te komen.
Als u uw klachten liever niet met de assistente bespreekt, kan dit natuurlijk ook. Houd er dan rekening mee dat de assistente dan geen rekening kan houden met urgentie van uw hulpvraag. De assistente zal u in dit geval wel vragen hoeveel tijd u nodig denkt te hebben, zodat ze zo nodig een dubbele afspraak voor u kan inplannen.
Hoe kunt u meewerken aan een goede triage?
Voor een soepel verloop van het spreekuur waarbij we de wachttijden tot het minimum trachten te beperken vragen we u om uw medewerking. Bij het maken van een afspraak is het naast de aard van uw vraag ook van belang dat u duidelijk aangeeft of u voor één of meerdere vragen een afspraak met uw huisarts wilt, en of dat u denkt extra spreekuurtijd nodig te hebben. Op die manier kan er een afspraak gemaakt worden op het juiste moment en wordt er voldoende tijd ingepland, waardoor lange wachttijden in verband met de uitloop van spreekuren zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden.